Rust en Ontladen

 

Wakker worden door de wekker. Opstaan, eten, verzorgen (ook voor je gezin als dit van toepassing is) en op naar het werk. De sociale interacties op het werk. Het beroep wat op je wordt gedaan. Na het werk eten en afschakelen wat vaak op de telefoon gebeurd of door het kijken van een serie. Dan heb ik het telefoon gebruik gedurende de dag nog niet benoemd. De hoeveelheid prikkels die wij als mens elke dag binnen krijgen is ongekend waardoor onze mind constant belast wordt met beeld, geluid en informatie. Terwijl we eigenlijk ook onderliggend een scala aan emoties hebben die óók aandacht willen, maar vaak ondergeschikt worden door de rat race van het leven en (onbewust) telefoon gebruik. Ik merk vaak bij mezelf op dat wanneer mijn lichaam gespannen is, ik toch nog even die telefoon erbij pak. Instagram kijken, appje beantwoorden, doelloos scrollen. Met als gevolg dat mijn lichaam verder op slot gaat en het langer duurt voordat de spanning eruit is. Not good at all. Terwijl je ook een moment voor jezelf kan pakken om in te tunen. Telefoon weg, meditatiemuziek op of een wandeling maken en tot rust komen. Want hoe vaak doen we dat nog? Neem jij genoeg rust voor jezelf?

Mijn grootste eye opener is gekomen tijdens het schrijven van deze training. Want ik heb één hele belangrijke regel: in rust ontstaat creativiteit. Voor het schrijven heb ik daarom enkele maanden vrij genomen. En daar is een wereld voor mij open gegaan wat mijn mind en lichaam eigenlijk nodig hebben op een dag. Het besef dat ik mijzelf jarenlang overprikkeld heb en over mijn grenzen ben gegaan. Geen wekker, minder plannen, elke dag voelen wat kan in plaats van verplicht presteren op gezette tijden, de natuur ingaan, rust pakken wanneer ik voel dat ik overbelast ben. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik vraag wel eens aan mensen of ze alleen kunnen zijn. En dan bedoel ik niet alleen zijn, telefoon in de hand en Netflix aan op de achtergrond. Nee, echt alleen zijn. Zonder afleiding van beeld, geluid en informatie. Dit kan voor mensen overweldigend zijn, omdat we het simpelweg niet meer gewend zijn. Stil te zijn met onszelf. De werkelijke staat van zijn die omhoog komt. Dit is zo ontzettend belangrijk om aandacht aan te geven. Ik ga je daarom wat tips geven hoe jij in het dagelijks leven meer tot rust kan komen en beter kan ontladen. Je zal merken dat hoe meer jij tot rust komt dit ook weer effect heeft op je sociale omgeving. Want je leert nee te zeggen wanneer het voor jou even teveel is. En dit liefdevol naar de ander te communiceren. We kennen allemaal wel een moment dat we zo overprikkeld waren dat je nauwelijks aanwezig was tijdens het drankje met die vriend of vriendin. Hoe fijn is het als je wel helemaal aanwezig kan zijn met je gevoel en aandacht. Door jezelf op nummer 1 te zetten ga jij je rustiger, vrolijker en blijer voelen. Geluk haal je uit jezelf, niet uit een ander. Dit straal je dan ook uit naar je omgeving.

Tips die ik jou wil meegeven

 

  • Leg die telefoon ’s avonds weg (liefst overdag ook, maar laten we het stap voor stap doen ;)). Koppel er bijvoorbeeld een tijd aan. Als je om 23.00 uur naar bed gaat leg je hem minimaal 1 uur van tevoren weg. Ben niet bang dat je iets mist. Als iemand je echt nodig heeft kan diegene altijd bellen.
  • Je hoeft niet altijd direct te reageren op appjes, DMs of PMs. Mocht je berichten binnen zien komen voel dan eerst even bij jezelf of je op dat moment wil reageren. Reageer niet overhaast, maar neem er de tijd voor wanneer je weer rustiger bent. Denk hierbij terug aan het hoofdstuk van de gedachten en communicatie. Gehaast zijn, irritatie, moeheid, triggers kunnen ook geprojecteerd worden in berichten naar de ander. Wees hier bewust van voordat je het bericht verstuurd.
  • Tune ’s ochtends in bij jezelf hoe je erbij zit. Dit kan ook in de auto, trein of op de fiets richting het werk. Maar vergeet dit ook niet te doen wanneer het avond is. De prikkels van de dag verwerken, even ontspannen en ontladen.
  • Mediteer. Hier is geen uitleg voor nodig. Dit kan op allerlei manieren. Met of zonder muziek. Geleide meditatie of zelf in stilte zijn.
  • Dans!! Niets lekkerder dan dalen in je lichaam door te dansen. Zet je favoriete muziek op en beweeg. Laat los wat raar, niet mooi of te wild zou zijn. Beweeg zoals jij wil.
  • Plan niet heel je agenda vol. Sociale contacten zijn geweldig, maar wanneer jij het beter doseert ga je er ook meer van genieten. Mocht jij je een keer moe en overprikkeld voelen geeft dat dan aan. Voorbeeld: ik zou het super leuk vinden om je te zien, maar ik ben zo moe dat ik een avond voor mezelf nodig heb. Geen vriend of vriendin die daar een wenkbrauw van zal optrekken. Doen ze dat wel dan zegt het iets over de vriendschap :).
  • Ga de natuur in en zet je telefoon tijdens de wandeling op vliegtuigstand. Als je wil doe je schoenen uit en loop op blote voeten over de bosgrond. Zorg wel voor een zachte ondergrond anders kan het een pijnlijke wandeling worden. Ben je bewust van elke stap die je zet, elk blaadje wat je ziet, insecten, dieren, kleuren, geuren. Neem de natuur in je op. Terwijl je loopt zorgt de aarde dat jij weer nieuwe energie tot je neemt.
  • Heb je een druk gezinsleven? Stem met je partner af of hij/zij de kinderen wil verzorgen zodat jij even tijd voor jezelf kan pakken. Al is het maar een half uurtje. Gun elkaar dat rust moment. Doe je oortjes in, een headphone op. Ga wandelen of mediteer met rustgevende muziek. Ga lekker liggen op een plek waar jij tot rust komt.
  • Neem een massage. Laat de blokkades in je lichaam eruit masseren zodat het weer stroomt. Hierdoor kan je makkelijker gedachten loslaten en voelen wat je lichaam aangeeft.
Practice: Rustmoment

 

Neem elke dag één moment van rust om te ontladen. En kies vooral wat bij jou past. Waar de één hard gaat op natuur wil de ander liever thuis op de bank naar rustige muziek luisteren. Niets is fout. En mocht het de ene dag niet lukken straf jezelf dan niet. Morgen is er altijd weer een nieuwe dag met kansen en mogelijkheden.

Reflectie

  • Wat wordt zichtbaar in jouw patroon van rust en ontladen?
  • Op welke manier kom jij het beste tot rust?
  • Wat is er voor jou veranderd sinds je meer rust neemt?

You cannot copy content of this page