Innerlijk kind

 

Een kind laat pure emoties zien. Speelt, geniet en is blij. Uit zijn of haar frustratie en onmacht. Tast af of degene tegenover hem of haar wel te vertrouwen is. Gaat nieuwe situaties aan zonder angst om hier van leren. Valt en staat weer op. Een kind vaart feilloos op de intuïtie en laat alle emoties toe zoals ze zijn waardoor emotie zich niet gaat stapelen in het lichaam. Tot de normen, waarden en regels komen om je in het gareel te houden. Kreeg je als kind te horen dat je binnen de lijntjes moest kleuren? Dat je moest stoppen met huilen? Dat de boom toch echt groene blaadjes moet hebben, want paarse blaadjes zijn gek? Dat je niet kon zingen, omdat je het niveau van professionele zanger of zangeres niet haalt? Heb jij geleerd om altijd perfect te moeten zijn en perfect te moeten gedragen? Goed leren en hoge cijfers halen? Leerde jij in de klas wat emoties zijn en hoe je naar je intuïtie luistert? Dat je mocht praten over je gevoel?

We hebben aangeleerd om in ons hoofd te zitten. Analyseren, rationaliseren. Functioneren in een gecreëerd kader. Binnen de lijntjes te kleuren. Weg van je gevoel en leven in je mind. De overtuigingen en patronen die jij aangeleerd hebt kunnen jou nu in de weg zitten. Welke diepgewortelde overtuigingen en patronen zitten in jou?

Practice: Overtuigingen

 

Schrijf in je Dream Journal enkele overtuigingen voor jezelf die je beperken in het dagelijks leven. Als de overtuiging terugkeert vormt het een patroon. Een patroon die jij wil en gaat doorbreken. Ik zal je enkele voorbeelden geven om je op weg te helpen:

 • Ik ben niet goed genoeg
 • Ik word niet gezien of gehoord
 • Ik ben niet geliefd
 • Ik mag mijn emotie niet uitten want dat is zwak
 • Ik voel me aangevallen als iemand mij iets terug geeft
 • Ik moet wat afspreken anders vind de ander mij niet leuk
 • Ik mag geen rust nemen want dan werk ik niet hard genoeg
 • Ik doe het maar niet, want dadelijk vinden ze er iets van

Schrijf zoveel mogelijk op wat in je opkomt. En ik ga je alvast geruststellen. Er is geen goed of fout. Je bent niet alleen. Er zijn vele mannen en vrouwen die overtuigingen meekrijgen in de kinderjaren. De overtuigingen zorgen voor terugkerende oude patronen in jouw leven. Met nadruk op oude want jij gaat ze stap voor stap loslaten. De eerste stap begint bij bewustzijn. Herkennen en erkennen dat de overtuigingen en patronen er zijn. Niet tegen willen vechten of weglopen, maar omarmen en aankijken. Ze zijn er niet voor niks en willen gehoord worden zodat jij ze kan transformeren.

Eigenlijk is er één grote overeenkomst tussen alle oorzaken waardoor een patroon is ontstaan: je hebt ooit een manier ontwikkeld om om te gaan met een situatie waarin je niet 100% jezelf mocht of kon zijn. Je hebt je aangepast aan de situatie en hebt daarbij je eigen gevoel en emotie even opzij geschoven. Door dit te doen ben je de verbinding met jezelf verloren. Patronen ontstaan voor een groot deel in de jeugd. Het zijn overtuigingen die een opvoeder, leraar of familielid had en jij voor waarheid hebt aangenomen.
Om de patronen te transformeren gaan we weer contact maken met jouw innerlijke kind. Terug naar de verbinding die lange tijd verloren is gegaan. In de verbinding met jouw innerlijk kind geef je het de liefde, aandacht, erkenning en troost die het al die tijd al nodig had. Hij of zij gaat jou helpen om oude patronen los te laten.

Reminder

Het loslaten van patronen kost tijd. Onderstaande meditatie kan je keer op keer herhalen om jezelf te helen. Neem de tijd. Net zo lang tot je de patronen en de bijkomende emoties in het dagelijks leven gaat herkennen, er aandacht en liefde aan geeft en weer loslaat.

Kies voordat je start één overtuiging uit en denk terug aan een situatie waar deze overtuiging sterk naar voren kwam. Of misschien heb je vandaag iets meegemaakt wat je geen goed gevoel gaf. Ik ben niet goed genoeg is bijvoorbeeld een veel voorkomende overtuiging. Ik heb zelf lange tijd elke dag geworsteld met de overtuiging dat ik niet goed presteerde waardoor ik mijzelf niet goed genoeg vond in het werk. Dit zorgde voor stress, perfectionistisch willen functioneren en sterke angst om dingen fout te doen.

Reflectie

Pak je Dream Journal erbij en beantwoord voor jezelf de volgende vragen:
 

 • Tot welke inzichten ben je gekomen?
 • Welke overtuigingen en patronen zijn aanwezig bij jou?
 • Wat heeft jouw innerlijk kind jou laten zien
 • Welke patronen wil je gaan doorbreken?

You cannot copy content of this page