Gedachten en communicatie

 

Nu je bewust bent geworden van de overtuigingen en patronen gaan we door naar de mind. De mind die een geheel eigen leven kan gaan leiden. Een leven waar jij volledige invloed op hebt. Neem een situatie in gedachten waarvan je een heel scenario had bedacht en er uiteindelijk niets waar bleek te zijn. Dat gebeurt er in je mind. Er ontstaat een verhaal, gedachtestroom vaak gevoed door angst en het bedenken van een veelal negatieve uitkomst.

Door aandacht te geven aan jouw innerlijk kind ben jij bewust geworden van de niet helpende overtuigingen en patronen. Bewustzijn betekent ook dat je terugkerende negatieve gedachten kan gaan herkennen. En als je ze gaat herkennen, mag je ze gaan erkennen, doorvoelen, loslaten en shiften. Met het resultaat dat je gaat leven vanuit je hart en niet vanuit je mind. Jij gaat jouw gedachten transformeren. Zodat je niet meer blijft hangen in negatieve gedachten die jou niet dienen. Want JIJ bent de schepper van jouw leven en vooral van de happiness in je mind!

Practice: Dankbaarheid

 

Voordat we gaan starten wil ik jou een mini practice leren. Om je mindset aan het begin van de dag positief te beïnvloeden. Begin je dag met jezelf de vraag te stellen waar je dankbaar voor bent. Neem drie dingen in gedachten. Bijvoorbeeld: ik ben dankbaar voor mijn lieve vrienden en familie, dat de zon vandaag schijnt, dat ik weer aan een nieuwe dag mag beginnen. Voel wat de dankbaarheid met je doet. De glimlach op je gezicht, blijheid of een warm gevoel van binnen. Dit fijne gevoel ga jij meenemen in je dag. En ik wens je een prachtige dag toe.

! De oefeningen die in de video wordt uitgelegd vind je hieronder terug in tekst zodat je dit altijd makkelijk terug kan lezen.

Gedachten

 

Gedachten zijn er elke dag. Ze komen en gaan. Dit kunnen fijne gedachten zijn, maar ook negatieve, repeterende gedachten waardoor jij je niet prettig voelt. Gedachten zullen altijd bij je blijven. Dit hoort bij het mens zijn. Maar je kan negatieve gedachten wel beïnvloeden. En daar ligt de kunst van het loslaten en shiften. Om de negatieve gedachten los te laten gaan we ze eerst aandacht geven. Dit klinkt gek, maar juist de negatieve gedachten willen gezien en gehoord worden. Ik neem je mee hoe dit werkt.

We gaan de negatieve gedachten:

Herkennen: Denk aan een gedachte die voor jou een negatieve lading heeft. Ik ga een voorbeeld geven: Ik heb lang in mijn werk gedacht dat ik niet goed genoeg was. Bij elke kleine fout, of wanneer ik feedback kreeg die niet positief was, zakte de grond onder mijn voeten weg. Ik dacht ik ben niet goed genoeg voor dit werk en ik kan net zo goed ontslagen worden als ik een fout maak. Want wat hebben ze nou aan mij?
Schrijf een negatieve gedachte op die voor jou terugkerend aanwezig is. Doordat je bewust wordt van de negatieve gedachte ga je hem de volgende keer herkennen wanneer hij voorbij komt.

Erkennen: Nu je bewust bent van de negatieve gedachte kan je het gaan erkennen. Je hoeft een negatieve gedachte namelijk niet weg te stoppen. Het wil jou wat vertellen. Zie het als een lampje boven je hoofd. Zodra de negatieve gedachte weer in jouw hoofd komt gaat het lampje aan. Je erkent de gedachte en gaat de gedachte hierdoor niet meer met aandacht voeden zoals je eerder deed. Zie het als een helder moment waarin je erkent dat de gedachte er is.

Doorvoelen: Zodra je de negatieve gedachte hebt erkent gaan we de emotie achter de gedachte doorvoelen. Want wat voel je nou bij die negatieve gedachte. De gedachte dat ik niet goed genoeg presteerde gaf me een waardeloos gevoel, verdrietig, klein en kwetsbaar. Alsof iedereen op de wereld beter presteerde dan ik ooit zou kunnen. Dat deed mij verdriet. Ga na wat voor gevoel de gedachte bij jou oproept. En DOORVOEL dit. Ga de gedachte niet analyseren! Doe je ogen dicht. Leg één hand op je hart en de andere op je onderbuik. Voel waar het in jouw lichaam zit. Je hoofd, nek, schouders, armen, borst, buik, billen, benen, voeten. Ga met je aandacht naar het lichaamsdeel waar het gevoel opgeslagen is. Voel wat jij nodig hebt om de emotie te ontladen. Laat die tranen stromen, schreeuw in een kussen, ben er stil van, gil het uit. Hoe meer jij gaat ontladen, hoe minder de negatieve emoties gaan stapelen in jouw lichaam en mind. Hello freedom 😊.
Tip: het kan helpen om muziek op te zetten die past bij de emotie. Muziek laat emotie stromen.

Loslaten: Yes de negatieve gedachte is gezien en gehoord! Dus nu gaan we hem loslaten. Want de negatieve gedachte dient jou niet meer. Doe je ogen dicht. Visualiseer een grote wolk voor je. Zie de negatieve gedachte in een zin (bijvoorbeeld ik ben niet goed genoeg) en zet hem op de wolk. Laat de wolk nu steeds verder afdrijven. Langzaam tot je hem niet meer ziet. Je voert de negatieve gedachte af. Zeg hem gedag met liefde want hij dient jou niet meer.

Shiften: En nu gaan we de belangrijkste stap zetten. De negatieve gedachten krijgen een positieve tegenhanger. Ik neem mijn oude negatieve gedachte weer als voorbeeld. Ik voelde me niet goed genoeg in mijn werk. Zet daar enkele positieve gedachten tegenover zoals: ik doe het goed en groei elke dag doordat ik mag leren, ik heb vandaag alles af gekregen en ben trots op mezelf, ik heb mijn collega verder geholpen met het werk en voelde me daardoor fijn. Geef aandacht aan de positieve gedachten en je zal zien hoe sterk de positiviteit gaat groeien. Want alles wat je aandacht geeft groeit.

Herhaal deze oefening elke keer als de negatieve gedachte(n) omhoog komen. Je zal merken dat je ze sneller herkent, erkent, doorvoelt en los kan laten. Ook gaan de positieve gedachten toenemen doordat je de negatieve gedachte shift. Je komt hierdoor in een positievere energie. Jij wordt meester over je mind.

Denken in mogelijkheden

 

Denken in mogelijkheden. Hoe vaak ik wel een ‘ja maar’ hoor wanneer ik mensen vraag waarom ze hun droom niet realiseren. Ja maar met allerlei argumenten waarom het niet gaat lukken zoals dat kan financieel niet, het risico is te hoog, mijn omgeving raadt het af etc. Argumenten gevoed door angst en de verwachting dat het toch niet goed gaat komen. Let me tell you something….vanuit die mindset gaat het ook niet lukken. Want je zend al uit dat het onmogelijk is. Veel voorkomende beperkende gedachten zijn: ik kan het niet, ik verdien het niet, anderen zijn beter dan ik, ik heb daar de vaardigheden niet voor.
Ik ga je een voorbeeld laten zien hoe je het denken in beperkingen om kan zetten naar denken in mogelijkheden:

Beperking:
Ik krijg geen energie meer van mijn werk. Mijn droom is om een eigen bedrijf op te zetten als zzper, maar ik kan echt niet starten als zzper want ik heb dit inkomen nodig.

Mogelijkheid:
Ik ga mijn financiën op een rij zetten. Reken uit hoeveel in nodig heb en ga vanuit daar kijken welk salaris ik minimaal nodig heb. Ik zorg voor een (kleine) buffer en reken een uurtarief wat ik wil verdienen (en wat jij jezelf waard vindt!). Dit opent deuren om gesprekken aan te gaan met potentiële opdrachtgevers.

Schrijf een beperkende gedachte op en transformeer de gedachte naar mogelijkheden. Hoe meer jij beperkingen naar mogelijkheden weet te shiften, hoe meer mogelijkheden jij in jouw leven zal manifesteren. Jij kan jouw droom leven realiseren!

Projectie in communicatie

 

Ik wil nog een kleine aanvulling geven. Iets wat mij sterk opvalt in het dagelijks leven. Want negatieve gedachten zijn er niet alleen in je mind. Ze hebben ook invloed op de communicatie met andere personen. Zoals ik eerder al heb beschreven: iedereen heeft zijn of haar bagage die door de Layers of Life zijn ontstaan. Maar wat gebeurd er nou in het dagelijks leven? Al die bagage wordt onderdeel van de communicatie. Mensen spiegelen en triggeren elkaar. Je herkent vast wel een situatie waarin iemand geëmotioneerd reageerde op jou en jij niet snapte waarom er zo’n heftige reactie kwam. Jij had diegene geraakt. Geraakt op de plek waar het zeer doet bij de ander. De ander projecteert vervolgens zijn of haar emotie op jou. Dit zal andersom net zo bij jou gebeurd zijn. Of wanneer je niet lekker in je vel zit en dit projecteert op je partner, familie of vrienden. Je raakt geïrriteerd door de ander, maar de irritatie zit in jou.
We voelen ons namelijk vaak slachtoffer door wat een ander heeft gezegd of ons heeft aangedaan. Je mag leren om het verschil te herkennen wanneer iemand respectloos is naar jou (en daar mag je zeker wat van zeggen!), en wanneer jij je getriggerd voelt door de woorden en toon van de ander. Het is de kunst om het te herkennen en ermee aan de slag gaan zodat jij je niet meer een slachtoffer voelt. En mocht je willen toetsen of jouw gevoel klopt, blijf dan dicht bij jezelf. Voorbeeld:

Projectie op de ander: Door jou ben ik de hele dag boos en gefrustreerd. Jij zorgt voor zoveel frustratie!
Vraag vanuit gevoel: Ik voel dat je mij raakte door wat je zei. Klopt het dat jij het op deze manier bedoelde?

Hiermee geef je de ruimte aan de ander om hierop te reageren, maar je houdt het bij jezelf. Je haalt de lading weg en geeft ruimte om samen het gesprek aan te gaan.
Nu je dit leest ga je het vast herkennen. Ik wil je daarom ook meegeven om voortaan 15 seconden te wachten met reageren wanneer jij je geraakt voelt. Want in die 15 seconden kan jij voelen of dit jou triggert en de pijn in jou zit. Of dat je vanuit jouw gevoel de vraag wil stellen aan de ander om te toetsen of het klopt. Ik kwam laatst een mooie tekst tegen die prachtig resoneert met dit onderwerp:

An unhealed person can find offence in pretty much anything someone says or does

A healed person understands that the words or actions of others have absoluty nothing to do with them

Each day you get to decide which one you will be

Jij kiest wie je wil zijn. Ben hier elke dag bewust van.

Reflectie

  • Wat voor gevoel krijg je door de dag te starten met dankbaarheid?
  • Welke negatieve gedachten zijn aanwezig bij jou?
  • Schrijf een kort stukje over het herkennen, erkennen, doorvoelen, loslaten en shiften van de negatieve gedachten
  • Noteer voor jezelf wanneer jij jouw eigen emotie projecteert in de communicatie

You cannot copy content of this page