Emoties en Voelen

 

Heling en groei kan zwaar en pittig zijn. We zullen de weg kwijtraken in het proces van transformatie en weer terugvinden. Er is moed nodig om het complete scala aan emoties te voelen in het proces, zowel de hoogtepunten van extase als de dieptepunten van wanhoop. De highs en de lows. Ik wil je nog even op je hart drukken dat jij zo goed bezig bent. Jij kan het aan! Krachtig, liefdevol mooi mens. Dat ben jij.

In de vorige hoofdstukken is het voelen van emoties, in plaats van analyseren en rationaliseren, een doorlopend thema geweest. Misschien was je er bewust van, misschien heb je het onbewust doorlopen. Elke module heeft jou verder uit je mind gehaald en teruggebracht naar jouw gevoel. Je hebt de pijn toegelaten, herkent, erkent en doorvoelt. Je bent gaan luisteren naar je lichaam. De gevoelens die al zo lang gehoord wilden worden. Dit is allemaal omdat jij er klaar voor bent om oude patronen los te laten. En zoals ik eerder al heb gezegd: We zijn nooit klaar met leren en ontwikkelen. Het mooie is dat jij nu de tools hebt hoe je ermee om kan gaan.

Ik kan niet sterk genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat we emoties toelaten. Het hele scala van vreugde, verdriet, angst, boosheid, verbazing, afschuw etcetera. Wanneer ik naar mijn omgeving kijk merk ik dat verdriet het vaakst weggestopt wordt. Want wie mag verdriet van zichzelf toelaten? We krijgen vaak te horen dat huilen een zwakte is. Vegen de tranen snel weg en gaan weer door. Juist het laten stromen van tranen is zo’n krachtige vorm van heling. Geef en gun jezelf ook tijd om de emotie toe te laten. Het met rust, liefde en respect te doorvoelen. Het liefst door elke dag in te tunen in je lichaam. Luisteren naar het gefluister van je lichaam en voelen wat je werkelijke behoeften zijn. Je komt hierdoor steeds meer in verbinding met je gevoel. Want jouw gevoel liegt nooit. Wanneer heb jij je onderbuik gevoel gevoeld en er ook naar geluisterd? Zonder daarbij in het denken te schieten en de situatie vanuit je mind te benaderen? Analyseren, rationaliseren en blijven hangen in het verhaal? Hoe meer blokkades en oude patronen jij aanpakt, hoe zuiverder jij situaties aan gaat voelen in het leven. En niet te vergeten: ook daadwerkelijk gaat luisteren naar het gevoel in plaats van verzanden in gedachtestromen.

Emotie toelaten, gevoelens ervaren en ook delen heeft zoveel voordelen:

 • Je leert je persoonlijke behoeften en waarden kennen
 • Je kan beter grenzen stellen, omdat je weet waar je grens ligt waardoor je minder snel uit balans raakt
 • Jij gaat jouw authentieke zelf steeds meer laten zien, omdat je ziet en erkent wie je daadwerkelijk bent. In verbinding met jouw unieke talenten en kwaliteiten. Dit ga je uitstralen naar de buitenwereld.

Ik heb nog een tip voor je wanneer emotie de overhand heeft. Probeer het maken van keuzes en het nemen van beslissingen even te parkeren tot de emotie gedaald is. Komt tot rust en bekijk de situatie dan opnieuw. Dit kan op allerlei gebieden zijn. Sociale situaties, conflicten, tekenen van een contract, in je werk etc. Denk bijvoorbeeld aan een appje wat je stuurde toen je vol in de boosheid zat. Dit zou je achteraf anders aangepakt hebben. En dit geldt niet alleen voor emotie wat geen fijn gevoel geeft. Ook wanneer je heel blij bent kan je achteraf spijt hebben van een keuze, omdat je niet constant heel blij bent. Het zal je verbazen hoe vaak je anders gaat kijken naar een situatie en ook tot een andere keuze komt. Het spreekwoord ‘ergens een nachtje over slapen’ komt namelijk niet uit de lucht vallen.

Tune eerst in bij jezelf door onderstaande meditatie te volgen. Het is een korte meditatie van 5 minuten zodat je de meditatie makkelijk kan afspelen in situaties waar je weinig tijd hebt. Bijvoorbeeld op het werk wanneer je overvallen wordt door emotie. Deze meditatie helpt jou te voelen waar de emotie vandaan komt en de emotie te doorvoelen. Ga na de meditatie terug naar de situatie en handel vanuit je gevoel wat tot rust is gekomen.

Meditatie: Intunen op je emotie

met Layers of Life

! De meditatie is opgenomen met binaural beats. Voor het juiste effect is het essentieel een koptelefoon te gebruiken, zodat beide oren een verschillend signaal kunnen waarnemen.

Practice: Tell a Friend

 

Vertel eens aan een vriend, vriendin of familie wat je raakt, emotioneel maakt of wanneer je er even doorheen zit. Stel je kwetsbaar op. Je zal zien dat het een nieuwe opening geeft in de relatie wanneer je open bent over alle emoties die je in het leven tegenkomt. Geef die knuffel, zeg dat je om de ander geeft. Geef een compliment wanneer het in je opkomt. Uit de liefde die we allemaal zo hard nodig hebben. Sluit daarna kort je ogen en neem een moment om stil te staan bij het gevoel wat het jou geeft.

Reflectie

 • Wat voelde jij voor emotie toen je de mediteerde?
 • Op welke plek zat er emotie in je lichaam? Kon je voelen wat de emotie jou wilde
  vertellen?
 • Schrijf een situatie op waarin je de emotie eerst hebt laten zakken voordat je tot een keuze
  kwam in een situatie. Leg dit naast een situatie waarin je wel vanuit je 1e emotie handelde
  en voel het verschil
 • Schrijf op welke persoonlijke behoeften en waarden je leert kennen van jezelf

You cannot copy content of this page